Un canvi de regió sanitària és la solució a les retallades sanitàries del Bruc

Dijous, 11 de juliol de 2024

Fa molts anys que el consultori del Bruc està patint retallades en els serveis que ofereix i també en horari d’atenció efectiva a la població. Aquesta situació va motivar que l’any 2017 es creés una plataforma ciutadana que va ser capaç de recollir 1000 signatures que mostraven la seva disconformitat per la disminució progressiva de serveis que s’estava patint.

El Departament de Salut aplicava retallades, els serveis i els pactes als que havien arribat Salut i l’Ajuntament del Bruc s’anaven incomplint sistemàticament, el CAP d’Esparreguera ja no atenia urgències no vitals al Bruc, i la situació obligava a fer un pelegrinatge al CUAP de Sant Andreu de la Barca. Les reclamacions eren constants i no es donava resposta efectiva a les peticions sense tenir en compte la situació global amb recursos de transport públic deficitaris i sempre a costa de la butxaca i el temps dels usuaris.
Passen els anys i davant d’aquesta incertesa continuada i gràcies a un recurs de la Diputació de Barcelona, s’elabora el Pla Local de Salut, que es finalitza el gener de 2023. Es posa de manifest problemàtiques ja conegudes i que s’arrosseguen durant anys, i incorpora pinzellades de possibles accions a prendre envers aquestes situacions per poder revertir la situació i ens situa realment on som.
Avui en dia ens trobem que el consultori del Bruc pertany a l’ABS d’Esparreguera, que és qui pren les decisions com i quan ens donen el servei a 28.516 persones que integren les tres poblacions (El Bruc, Collbató i Esparreguera). Des de la direcció reconeixen que estan amb un dèficit important de professionals, i que els professionals que hi treballen pertanyen a Esparreguera, ni a Collbató ni al Bruc, i no tenen plaça assignada i els hi poden canviar en qualsevol moment.

Al Bruc tenim un consultori petit i amb vàries mancances funcionals, però des de fa poc tenim una metgessa titular, gràcies a la pressió exercida per l’Ajuntament del Bruc. Tenim un CUAP a 27,2 quilòmetres, al que s’hi ha d’anar en cas de no urgència vital, quan és fora de l’horari d’atenció del nostre consultori.

Tant si un professional ens deriva a l’Hospital com si hem d’anar per iniciativa pròpia hem d’anar a l’Hospital de Martorell, que està pendent de constants reformes per manca d’espai i sobresaturat amb llargues llistes d’espera. Hem de tenir en compte que el Baix Llobregat Nord no para de créixer en població, les obres de l’Hospital no avancen a bon ritme per atendre a totes les persones i la manca de professionals sense previsió de noves incorporacions, ens fa pensar que les llistes d’espera no facin res més que créixer.

També cal afegir que els serveis de pediatria passaran d’estar descentralitzats a ABS i consultoris a estar centralitzats en instal·lacions per zones, per potenciar el treball en equip multidisciplinar, i per tant s’eliminaran dels ABS petits i consultoris, i aquesta ordre no es menor, ja que prové del Departament de Salut. Amb aquesta situació ens trobem:

Davant aquesta comparativa exposada, si passem a dependre d’Igualada/Anoia Rural, es podrà mantenir el mateix equip mèdic, es reduiran les llistes d’espera, disposarem d’equips especialistes acostumats a treballar en consultoris locals i poblacions de baixa densitat demogràfica, el transport públic amb destinació a Igualada.  Tindrem els mateixos serveis a l’Hospital secundari i el mateix Hospital terciari (adults a Bellvitge i infants a Sant Joan de Déu). L’Hospital d’Igualada disposa d’unes instal·lacions modernes i amb molts metres disponibles per possibles ampliacions, com les fetes recentment d’ampliació de cuina, obstetrícia, farmàcia, urgències, hospital de dia i oncologia, amb nova zona de còctels oncològics sense necessitat de desplaçament a Barcelona. Disposarà d’ABS i CUAP integrat en breu a l’Hospital i amb Hospital universitari, també està planificada una nova construcció d’una ABS a Òdena.

No menys important el fet de disposar d’UCI pròpia, Heliport per urgències vitals i que la població creix regularment i de forma controlada, el que possibilita un millor servei i de més qualitat. També tenir en compte que si alguna persona té un especialista de confiança, una malaltia crònica, etc. podrà mantenir l’especialista allà a on estigui, i sense l’obligació de canviar-ho.

Totes aquestes són les dades amb les que estem treballant l’equip de govern i amb les que portem a proposta al Ple Municipal del Bruc fer el canvi de regió sanitària. Deixar l’àrea de salut Metropolitana Sud i passar a l’àrea del Penedès, millorant l’accés a l’atenció primària, l’atenció hospitalària, millorant els temps de les llistes d’espera d’atenció especialitzada, disposant d’un PAC (CUAP) més descongestionat i que dona millor resposta en situacions d’emergència.

Aquest divendres 12 de juliol a les 19 hores a la Sala de Plens de l’Ajuntament del Bruc, es farà una exposició pública sobre la proposta del canvi de regió sanitària i per fer més extensa l’explicació a la ciutadania del Bruc.

 

Darrera actualització: 11.07.2024 | 10:20