El rellotge

Selecciona l'idioma per escoltar l'audioguia:

icona de la bandera catalana
Català

Castellano

English

Abans d'inventar-se els rellotges personals de polsera i de butxaca es van inventar rellotges molt grans, de mecanismes complicats i pesats, que es col·locaven a la part alta de les torres i campanars dels pobles i ciutats perquè els ciutadans tinguessin coneixement de l'hora del dia. Aquests rellotges se'ls connectava a una campana gran i sonora i és la que anava indicant amb un toc peculiar les hores i quarts d'hora quan s'anaven complint.

No va ser fins l'any 1946, que el Bruc va disposar d'un gran rellotge. Va ser tot un esdeveniment per al poble. El carrer del Bruc del Mig estava  ple de gent.

El rellotge va ser instal·lat en una petita construcció d'obra que corona la façana de l'edifici de l'Ajuntament de l'època, flanquejada per dues peces de terracota i coronada per una cornisa ondulada de maó vist. Per damunt de la cornisa sobresurten dues campanes de fosa, de diferent mida, que tenen el seu martell cadascuna.

És un rellotge mecànic que funcionava a partir d'un sistema d'engranatges, rodes, pesos i cadenes que arribaven a la planta baixa de l'edifici. Cada dotze hores se li havia de donar corda per recuperar la cadena. Es va canviar per un sistema automàtic i recentment s'ha restaurat l'estructura que l'acull.

El rellotge va ser inaugurat quan era l'alcalde del municipi Andreu Termes Riba, sota una forta tempesta que fa que la gent es recordi més del fenomen meteorològic que de l'avenç que aquest fet va suposar per al poble. Per a sufragar la despesa es va realitzar una subscripció popular voluntària en la qual es van recollir 25.485 pessetes.

L'ajuntament va estar situat en aquest l'edifici del carrer del Bruc del mig, 23 des de 1919 fins als anys 90. A l'edifici de l'antic ajuntament del Bruc s'hi havia aixoplugat l'escola de nens, mentre que la de nenes ho feia a l'edifici de número 94 del carrer Bruc del Mig, a Can Casas. També es té noció que hi va haver una suposada presó molt rudimentària.

Darrera actualització: 16.10.2019 | 12:22
Darrera actualització: 16.10.2019 | 12:22