La Biblioteca Verge de Montserrat inaugura la nova Sala Montserrat Font i Jorba

Divendres, 29 d'octubre de 2021 a les 00:00

51 anys després de la seva creació, inaugurem la nova sala d’estudi de la Biblioteca que porta el nom de la primera bibliotecària del Bruc, Montserrat Font i Jorba

El dissabte 23 d’octubre va tenir lloc la inauguració de la Sala Montserrat Font i Jorba (1951-1971) de la Biblioteca Verge de Montserrat del Bruc. Aquest acte, posposat des de l’any passat degut a la COVID-19, va ser una excel·lent ocasió per reconèixer el paper que la Biblioteca del Bruc ha tingut com a centre de promoció de la lectura i de la dinamització cultural, educativa i social del poble durant els seus 51 anys d’història, al mateix temps que es reconeixia la tasca d’impuls de la primera bibliotecària del Bruc.

L’acte va consistir en la lectura de tres discursos, en un breu concert en directe i en la presentació de l’exposició dels 50 anys de la Biblioteca. La directora de la Biblioteca, Maria José Espigares, va obrir l’acte, tot donant la benvinguda a tots els assistents, i va recordar la Montserrat Font i Jorba i les seves impressions a través de la lectura del dietari de la biblioteca, dietari que forma part de l’exposició. La sala es va vestir per a l’ocasió amb una exposició que recull tot el material històric d’aquests 50 anys de Biblioteca del Bruc, des dels seus inicis al soterrani del Casal Familiar, fins a la seva ubicació definitiva a la sala dels cups de Can Casas el 1995.

L’Alcaldessa del Bruc, na Bàrbara Ortuño Escriu, va remarcar el paper clau que va tenir la iniciativa dels veïns i veïnes del Bruc per fer realitat la Biblioteca Verge de Montserrat del Bruc, i va recordar el fet extraordinari que és tenir un equipament d’aquestes característiques en un poble de la magnitud del Bruc. També va parlar de la nova sala com un espai per acollir les noves propostes de la biblioteca, i va recordar que les entitats i els veïns i veïnes se l’han de fer seva i presentar propostes i activitats a la ciutadania.

Finalment, la família de na Montserrat Font i Jorba també ens va acompanyar amb un emotiu parlament d’agraïment i de record a l’estimada veïna bruquetana, que va morir en un accident als 20 anys. En especial, van recordar el paper clau que va tenir l’accés a l’educació per a la Montserrat, per posar èmfasi en com l’educació va donar oportunitats a les dones a qui se’ls havia negat durant molts anys.

Com a cloenda, els familiars i músics locals ens van regalar un petit concert en directe amb els violoncels de na Núria Calvo i en Mark Friedhoff, el piano d’en Xavi Jorba i el contrabaix de n’Ignasi Jorba.

També es va agrair a na Maria López de Vergara de l’Associació del Bruc amb la Cultura el seu suport a l’equip de la Biblioteca del Bruc per recollir informació de la Montserrat.

(Podeu llegir tots els discursos en els documents adjunts.)

Una breu història de la Biblioteca Verge de Montserrat del Bruc

El 1968, la Diputació de  Barcelona va ratificar el seu suport per a la creació de la Biblioteca Verge de Montserrat del Bruc. La nova biblioteca es va crear com la filial de la Biblioteca d’Esparreguera (sota la supervisió de la seva directora, n’Aurèlia Sabanés), gràcies a l’impuls d’un grup de joves engrescats pel Mossèn Joan Fuster. El 1968, el Mossèn Joan Fuster va fer una crida als i les joves del poble per obrir una biblioteca parroquial. Dins d’aquest grup promotor va tenir un protagonisme especial na Natàlia Solà, que va aconseguir que la Diputació de Barcelona, en aquell moment presidida per en Josep Maria de Müller i Abadal, n’assumís l’encàrrec amb el suport de l’Abadia de Montserrat. Fins la seva inauguració, el 8 de maig de 1970, va tenir lloc un procés col·laboratiu a on van participar moltes persones del municipi que van veure, en aquest nou equipament, una gran oportunitat per millorar l’accés a la cultura dels veïns i veïnes del poble.

La possibilitat de tenir una biblioteca va crear tan entusiasme que es va trobar local a la planta baixa del Casal Familiar. Tot i que faltava el mobiliari, els joves es van reunir i, segons l’Albert Térmens, “La implicació va ser total. Allà hi érem la Montserrat Sabaté, en Jaume Llorens i molts altres... els germans Susagna, paletes, i en Joan Simó, fuster, es van oferir a fer la feina de manera gratuïta. Però encara ens calia buscar els diners per aconseguir el material.” La tómbola popular organitzada per aquest grup de promotors va permetre recaptar diners. També es va anar a grans magatzems com El Siglo, per a què els fessin donació de material que ja no anessin a vendre. El Siglo es va implicar en aquest projecte i els va ajudar molt.

El llibres de la Parròquia que es guardaven a casa l’Albert de Cal Rita van anar a la biblioteca que es va complementar amb material enviat per la Diputació de Barcelona.

El dia 8 de maig del 1970, la inauguració va ser una festa pel poble i hi van assistir el President de la Diputació, en Josep Maria Müller i Abadal; l’Abat de Montserrat, en Cassià Marià Just; l’Alcalde del Bruc, n’Emili Muntaner; i el Mossèn Joan Fuster. La Natàlia Solà la va ser la primera auxiliar de la biblioteca, fins que va substituïda per la Montserrat Font i Jorba l’octubre del mateix any. Després de la mort de la Montserrat, la nova bibliotecària va ser la Roser Castellet, que ha estat la bibliotecària del Bruc fins el 2018, que amb la seva jubilació, li ha pres el relleu Maria José Espigares.

51 anys i tres emplaçaments

La Biblioteca del Bruc ha tingut tres emplaçaments: l’inicial al Casal Familiar del 1970 fins el 1984, que va anar a la primera planta de l’edifici de Can Casas, acabat d’adquirir per l’Ajuntament del Bruc. No va ser fins el 21 de novembre del 1992 que es va emplaçar a la planta baixa de Can Casas, els antics cups de la casa, lloc a on ha estat ubicada fins a l’actualitat. Les darreres millores han estat el sistema de climatització i l’obertura d’una porta que permet accedir a la sala polivalent i al Pati dels Tarongers.
 

Darrera actualització: 02.11.2021 | 11:59