En motiu del 25N, aquest mes parlem de violència masclista al Bruc
L’agressió sexual amb violència de la jove de 16 anys a Igualada la nit del dia 1 de novembre ens ha tocat molt a prop. Una agressió que ens ha consternat i ens ha recordat que, com a societat, encara queda molt camí per erradicar la violència masclista. La violència masclista té moltes formes i ens cal donar nom i exposar tot allò que és violència masclista perquè tots la puguem reconèixer i no normalitzem comportaments masclistes en cap àmbit
La violència masclista és la violència que pateixen les dones pel sol fet de ser-ho i és l’expressió més greu de la cultura a on l’home té el predomini, l’autoritat i avantatges sobre la dona, anomenada cultura patriarcal (*).
La violència masclista, en alguns casos extrems, acaba amb la vida de les dones i, en tots els altres, no permet el ple desenvolupament dels drets, la igualtat d’oportunitats i les llibertats de les dones.
La violència masclista es dona en un marc de relacions desiguals i es concreta en la diversitat d’abusos que pateixen les dones, que poden adoptar formes diferents –física, psicològica, sexual i econòmica–, i que tenen lloc en àmbits concrets, en el marc d’unes relacions afectives i sexuals, en els àmbits de la parella, familiar, laboral i sociocomunitari.
La pandèmia i les circumstàncies excepcionals que ens ha tocat viure, han posat de manifest la importància cabdal de les cures i ha donat l’oportunitat per posar la vida en el centre, però també la situació de confinament ha agreujat més la vulnerabilitat de les dones en situació de violència masclista i dels seus fills i filles, i les ha exposat a un major risc de patir-la, degut a l’aïllament social i la convivència contínua amb l’agressor. En termes globals, durant el temps de pandèmia de la COVID-19 s’ha observat un increment de les violències masclistes i gran part dels feminicidis s’estan cometent per persones properes i conegudes de les dones en els espais més íntims.
Dels feminicidis a la violència psicològica, tot és violència i volem que com a persones la puguem reconèixer i denunciar.
Una campanya contra la violència masclista fins el dia 25N
L’Ajuntament del Bruc proposa que reconeixem aquestes situacions pel què són i que les denunciem o no les reproduïm, per això en volem que aquest mes en parlem fins el dia 25M que es farà la lectura del Manifest del 25N a la Plaça del Pati de Can Casas a les 12h. Ens acompanyes?
(*) La cultura patriarcal és una configuració sociocultural que dona el predomini, l’autoritat i les avantatges a l’home sobre la dona. En aquest sistema, la dona queda en una relació de subordinació i dependència
Si vols saber més: https://dones.gencat.cat/ca/ambits/violencia_masclista/
#LliuresISensePor
#MeToo
#NiUnaMenys
#NiUnaMés
#ViolènciaMasclista