El Bruc reviu la Festa del Timbaler i torna a omplir els carrers del nucli antic de la Parròquia

Divendres, 10 de juny de 2022 a les 00:00

Dos intensos dies d’activitats, representacions teatrals, commemoracions i homenatges, parades de productes i artesania, bona companyia i un mos a la Taverna del Sometent van tornar a fer màgica aquesta Festa del Timbaler. Després de dies d’assajos fins ben tard, les persones visitants van poder gaudir del talent teatral dels bruquetans i bruquetanes de la mà de la direcció artística de l’esparreguerí Gerard Bidegain

Més de dos cents anys més tard de les batalles del Bruc del dia 6 i 14 de juny, aquest primer cap de setmana de juny El Bruc va celebrar la 21a Festa del Timbaler del Bruc que commemora aquells esdeveniments històrics. Una festa que el poble del Bruc ofereix als visitants que venen a conèixer la nostra història i gaudir del nostre poble i entorn natural.

Dissabte 4 de juny a la tarda, les parades d’artesania i productes van començar a donar caliu al carrer Parròquia que mica en mica es va anar omplint de gent. Els visitants i les famílies de l’escola van baixar fins a la plaça de l’Església per veure la interpretació del “Petit Sometent” dels alumnes de 6è de l’Escola El Bruc. Tot seguit, es va celebrar l’ofrena floral als Herois del Bruc al cementiri amb un discurs de l’alcaldessa del Bruc, na Bàrbara Ortuño (pots llegir el discursos aquí).

El vespre del dissabte, la Taverna del Sometent al Parc del Torrent de l’Illa es va omplir de gom a gom i en menys de 20 minuts es van esgotar el 300 tiquets de sopar que s’havien previst, que es va reforçar amb els foodtrucks de la fira. La Taberna va ser la seu de retrobaments dels veïns i veïnes que van tornar a compartir rialles i càntics amb l’escena de sobretaula “Qui canta, el gavatxo espanta”. Un moment per recordar!

El diumenge al matí, el monument del Timbaler va acollir l’ofrena floral a les 10 del matí amb la presència del poble, dels grups participants de la festa i de les autoritats. L’alcaldessa del Bruc, Bàrbara Ortuño, va iniciar l’acte amb el discurs que va recordar els fets històrics que van enfrontar l’exèrcit napoleònic amb els sometents locals durant la guerra del francès de 1808 i el sentit d’aquesta commemoració.

En aquest acte es va fer la 9a entrega del Timbaler d’Honor a Metges Sense Fronteres, com entitat escollida aquesta any, i a en Josep Rovira, el bruquetà homenatjat en aquesta edició per la seva participació en la vida social i cultural del poble (pots llegir el discursos aquí).

Na Paula Gil Leyva, la presidenta de Metges Sense Fronteres Espanya va recollir el premi de mans de l’Hereu del Bruc, n’Etien, i va agrair el premi i el reconeixement en nom de les més de 60.000 persones que treballen en tota la organització de Metges Sense Fronteres a nivell mundial, per tota la feina que fan al camp per garantir assistència mèdica a tothom en situacions de conflictes bèl·lics i crisis humanitàries, així com tot la feina de prevenció que fan en països i entorns sense infraestructura mèdica local. N’Alba Vergés, la vicepresidenta del Parlament de Catalunya, va aprofitar per fer una intervenció a on va agrair el suport que havien rebut de Metges Sense Fronteres per organitzar l’atenció mèdica d’emergència i la campanya de vacunació durant l’època que va ser consellera de Salut amb la COVID-19.

Finalment, el moment més esperat per a tots els veïns i veïnes, va ser el moment en que es va desvetllar el nom del Timbaler d’Honor d’enguany. I no podia ser de cap altra manera, que Josep Rovira. Un enamorat del Bruc i de Montserrat, un entusiasta de la vida i del teatre, tal com va explicar l’alcaldessa del Bruc, Bàrbara Ortuño. Sorprès i emocionat, acompanyat dels seus néts i fills i filla i vestit del popular mossèn de les lletanies de la Festa del Timbaler, va rebre amb molta alegria el reconeixement de la mà de la Pubilla del Bruc, l’Isis.

L’Hereu i l a Pubilla van fer l’ofrena floral al monument del Timbaler i els regidors i regidores del consistori van acabar l’acte amb una ofrena amb el repic dels tambors dels Bombollers de Cervera. Bombos, tambors, gegants, bandes, grups de recreacions històriques vinguts com els Tiradores del Bierzo de Cacabelos, l’Associació de Recreació Històrica de Moià 1714, l’Associació de Recreació Històrica del montserratí, Defensors de Girona, Associación Duellum de Tarragona (1803-1811), Regiment Ultonia de Girona 1809 i l’Association Mémoire de la Bataille de Toulouse, l’Hereu i la Pubilla, les autoritats, nens que es diuen Bruc i en general tot el poble, vam baixar carrer avall fins arribar al Pont del Torrent de l’Illa i el recinte de la Fira i les recreacions teatrals.

Aquesta any en Pol López Estrada va tornar a fer de Timbaler del Bruc i en Gerard Bidegain va dirigir les quatre escenes que es van representar durant tot el diumenge, El Timbal, El Duel, la Batalla del Bruc i de la Plaça a la Glòria, amenitzades amb música i so que va fer més gran les representacions i amb la coordinació de Geografica Mapamundi.

Durant tot el dia, a Can Domènech es va poder visitar l’exposició de programes de Festa Major del Bruc i veure la mòlta i premsada de les olives. Els infants van poder jugar amb els jocs tradicionals, amb el carrusel i amb la volta amb poni pel carrer de la Parròquia.

Us adjuntem una petita selecció d’imatges de la Festa del Timbaler per recordar la jornada!

Moltes gràcies a tothom per la vostra participació!

Darrera actualització: 02.11.2022 | 09:32