El Bruc entra en fase d'excepcionalitat per la greu sequera

Dimecres, 1 de març de 2023 a les 00:00

El Bruc pertany al sistema Ter-Llobregat que en poques hores entrarà oficialment en fase d’excepcionalitat. Amb la publicació del Decret llei aprovat pel Govern es vol protegir els abastaments d'aigua i obligarà a l’aplicació de restriccions que impliquen la reducció d'aigua per a usos agrícoles i industrials, l'ús de la mínima imprescindible per al reg de les zones verdes i la limitació a 230 litres per habitant i dia.

El passat dimarts 28 de febrer el Govern de la Generalitat va aprovar el Decret Llei de mesures excepcionals per protegir els abastaments  que ha estat refrendat pel Consell d’Administració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), després de constatar-se l’empitjorament de la situació de les reserves del país i la necessitat d’adoptar nous canvis per garantir l’abastament de la població.

Tot i apropar-nos a la primavera, actualment a Catalunya tenim un volum de reserves molt baix, del 27%, i sense que s’hagin recuperat, a causa de la falta de pluges. L'actuació comporta la reducció de l'aigua per als habitants, tenint en compte el risc de desabastament futur.

El Bruc és un dels 224 municipis de les 15 comarques a qui s’aplicarà les mesures d’excepcionalitat d’aquest decret. Un total de 5,9 milions d'habitants hauran de seguir les mesures excepcionals. El Govern de la Generalitat va avaluar la situació de la sequera a Catalunya i va constatar que continua el descens de les reserves, després de 25 mesos sense pluges abundants a les capçaleres dels rius.

Mesures extraordinàries per combatre el risc de desabastament futur

L’entrada en l’escenari d’excepcionalitat suposa un pas més en la reducció d’aigua en alguns usos, com la reducció del 40% de l’aigua per a usos agrícoles, la reducció del 15% per a usos industrials, la reducció de l’aigua per a usos lúdics (15% en usos assimilables i 50% en reg) i la prohibició del reg de zones verdes, tant públiques com privades (només es permetrà l’aigua per mantenir viu l’arbrat i fent-ho gota a gota o amb regadores). Així mateix, es prohibeix la neteja de carrers amb aigua potable.

També hi ha una reducció de la dotació d’aigua mitjana per habitant i dia. Si en l’escenari d’alerta era de 250 litres per habitant i dia, en excepcionalitat passa als 230 litres per habitant i dia.

Aprovació del Decret llei per garantir l'abastament

A més d’abordar la situació de sequera i l’entrada en l’escenari d’excepcionalitat de quatre unitats (embassaments del Llobregat, embassaments del Ter, sistema Ter-Llobregat i aqüífer del Fluvià Muga), el Consell Executiu també va aprovar una nova mesura per fer front a la sequera, concretament un Decret llei destinat a protegir la disponibilitat de les fonts de subministrament de les xarxes d’abastament d’aigua potable, amb la finalitat d’evitar la interrupció del subministrament domiciliari d’aigua.

El principal objectiu d’aquest Decret llei se centra en el desplegament de mesures per garantir l’abastament d’aigua a les poblacions, entre les quals hi ha la recuperació de captacions en desús per destinar els recursos a l’abastament de poblacions i la requisa temporal de drets d’aprofitament, a l’empara de la legislació d’expropiació forçosa en situació d’emergència. En aquest sentit, l'ACA pot ordenar la suspensió de les captacions d’aigua de recursos superficials i subterranis per a usos diferents de l’abastament de població durant un període màxim de 48 hores.

El Decret llei també habilita l'Administració per fer possible la contractació d'emergència en cas que calgui fer actuacions per disposar de més aigua.

També es defineixen en aquest Decret llei mesures per dissuadir dels consums d’aigua elevats i la possibilitat d'imposar sancions en cas que se superin les dotacions fixades en el Pla de sequera.

Darrera actualització: 02.03.2023 | 09:35