Can Maçana

Selecciona l'idioma per escoltar l'audioguia:

icona de la bandera catalana
Català

Castellano

English

Ens trobem en un punt estratègic: Can Maçana. A Prop del castell de la Guàrdia i al peu de la carretera de Montserrat. L'antiga masia que presideix aquest espai ens recorda que, en el remot passat, en aquest lloc hi havia un bon nombre de cases i fins i tot un hospital.

Can Maçana  va ser  lloc de trobada i mercat dels habitants de totes les masies existents al voltant. El pas de “Can Maçana” connectava el Bruc amb Manresa i amb l'Abadia de Montserrat. Era  un lloc d'aturada per tal que els viatgers descansessin. Un  pas important  que sovint era vigilat per soldats. Per aquets motiu, no és d'estranyar que Can Maçana fos, en diverses èpoques, casa de pagès i també un punt de parada i fonda de les diligències.

Can Maçana és un edifici fortificat que mante l'estructura d'un baluard de l'època de les guerres carlines. És un indret on al llarg de la història i a causa del seu interès estratègic, s'han desenvolupat diverses batalles, documentades directament al Coll de Can Maçana, els plans del Bruc o el Forn de Vidre.

Fa cent anys el usos forestals i agraris de la zona eren molt importants i modelaven el paisatge que ara tenim a davant. La vinya i l'olivera, els cultius més tradicionals, es van mantenir fins als anys seixanta del segle passat, i avui el bosc ha substituït aquells cultius.

Fins al 2004, l'espai estava molt malmès, especialment l'edifici de l'antiga masia Can Jorba, on actualment hi ha el punt d'informació turístic. Un conveni amb la Diputació de Barcelona, el Patronat de Montserrat, l'Ajuntament del Bruc i la fundació Catalunya - La Pedrera va permetre recuperar l'espai, crear una zona de lleure i l'aparcament actual.

Els camins que travessen la zona han estat senyalitzats. En aquest lloc finalitza l'anomenat “Camí de les Batalles”, que vol recordar la ruta que des del Bruc van intentar agafar els napoleònics en el marc de la Guerra del Francès. És recomanable per la seva història i per la natura que envolta el caminant. A l'antiga era trobarem una placa que recorda els fets i la celebració del Bicentenari de les Batalles.

La senyalització de l'espai, la promoció de rutes de senderisme, les actuacions de gestió forestal amb projectes com Life i la posada en valor del patrimoni històric i cultural del lloc han tornat la dignitat a aquest espai tan emblemàtic.

Darrera actualització: 16.10.2019 | 12:20
Darrera actualització: 16.10.2019 | 12:20