Festa El Timbaler

Se celebra el primer cap de setmana de juny des de l’any 2000

La Festa del Timbaler commemora els fets històrics de les batalles del 6 i el 14 de juny del 1808 de la Guerra de Francès a l'entorn del coll de Can Maçana, punt de comunicacions obligat en el desplaçament de les tropes franceses. La primera batalla va tenir lloc el 6 de juny. Tot i que eren inferiors en nombre, material i preparació, el bàndol català va guanyar la batalla. Segons la historiografia tradicional, els atacants s'haurien beneficiat del ressò dels tocs del tambor d'un timbaler que acompanyava la milícia de Santpedor, fent creure als francesos que s'acostava una gran formació militar, explicació que va fer néixer la llegenda del Timbaler del Bruc.

El 14 de juny de 1808 va tenir lloc un segon enfrontament, molt més important des de la perspectiva militar. El número de soldats francesos era molt superior que a la primera batalla, mentre que les forces que se’ls enfrontaren disposaven de menys efectius; el fet de comptar amb quatre peces d’artilleria va provocar una segona victòria dels del país. 

Actualment se celebra la festa no per commemorar uns fets bèl·lics, sinó com un signe d'agermanament entre els pobles i com a testimoni de la importància de la pau. Durant tot el cap de setmana es fan recreacions històriques i teatrals, mercat de 1808 i de pagès, trobades de colles de percussió, entre altres activitats

Darrera actualització: 27.10.2021 | 09:49