Un taller de sensibilització en incendis forestals a l’Escola del Bruc

Divendres, 16 de d’abril de 2021 a les 00:00

Ahir la Fundació Pau Costa va realitzar el taller de sensibilització en incendis forestals “El bosc Mediterrani, el Foc i Tu” (MEFITU) als alumnes de 3r i 4t del Bruc amb el suport de l’ADF El Bruc, que va explicar als alumnes que fa una ADF i amb quines eines treballa

El dia 15 d’abril els alumnes de l’Escola del Bruc van aprendre com evoluciona un incendi forestal en funció de l’estructura del bosc de la mà de la Fundació Pau Costa. Els especialistes de la fundació els van explicar el paper que fan els bombers en un incendi forestal, la importància del treball de prevenció amb treballs forestals, cremes prescrites i pastura i van poder escoltar, de primera mà, què fa l’ADF del Bruc, com treballa i, fins i tot, van poder fer servir una mànega de bombers!

Els nens i les nenes del Bruc van comprendre, de manera vivencial, que el risc zero no existeix i que s’ha d’aprendre a conviure amb el foc. També els van explicar que el foc ha estat sempre aquí, en el clima mediterrani, i que hi continuarà essent, i que fins i tot augmentarà, a causa del canvi climàtic.

Aquest taller també tenia per objectiu que els nens i nenes aprenguessin que el model de gestió requereix invertir en la prevenció (la gestió forestal sostenible), però també en l'autoprotecció. D’aquesta manera, els nens i nenes van poder canviar la seva percepció dels incendis forestals i entendre tant els danys com beneficis que poden causar.

Els experts educadors de la fundació van destacar que els alumnes de l’Escola El Bruc eren ja coneixedors de moltes coses de la realitat dels incendis forestals, gràcies a la molta feina prèvia feta amb la participació en activitats en el medi natural i al treball educatiu fet amb les escoles en el marc del projecte europeu LIFE Montserrat (2014-2019). Bona feina de tots i totes!

El Bruc, prova pilot a Catalunya del projecte europeu de Protecció Civil RECIPE

Aquesta activitat de la Fundació Pau Costa s’engloba en la relació que la Fundació Pau Costa i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya han establert amb l’Ajuntament del Bruc per convertir el nostre poble en la prova pilot a Catalunya del projecte Europeu RECIPE (Reinforcing civil protection capabilities into multi-hazard risk assessment under climate change).

Per aquest programa europeu, s’han definit dues accions que es realitzaran al Bruc. Per una banda, es realitzarà una anàlisi integrada del risc d’incendis forestals del Bruc, amb l’objectiu d’establir sinèrgies i optimitzar les mesures de mitigació del risc. Per altra banda, s’organitzarà una Jornada de reforçament de la cultura del risc amb l’organització del Wildfire Preparedness Day. Aquestes accions es realitzaran entre la primavera i la tardor d’aquest any.
 

Darrera actualització: 16.04.2021 | 11:30