Se celebra la segona reunió oberta a la ciutadania sobre el Consultori del Bruc a Can Casas

Dimecres, 10 de novembre de 2021 a les 00:00

Tal i com es va acordar durant la reunió virtual del dia 18 de febrer del 2021, el passat dia 26 d’octubre es va celebrar la segona reunió oberta als veïns i veïnes del Bruc a la Sala de Plens de Can Casas de manera presencial

Aquesta sessió va anar a càrrec del Dr. Miguel Perona Pagán, director del Servei d'Atenció Primària de l'Alt Penedès, Garraf i el Baix Llobregat de l'Institut Català de la Salut, i la Sra. Blanca Muntané i Rodríguez, directora del Sector Sanitari del Baix Llobregat Nord del Servei Català de la Salut. Hi van assistir uns 20 veïns i veïnes del Bruc i els regidors i regidores que representen als quatre grups amb representació al Consistori: Bruc Viu, Junts pel Bruc, Unitat pel Bruc i El Bruc ets tu (EBET).

Reforç de l’atenció primària i el benestar emocional, les dues línies estratègiques de treball del Departament de Salut

Els responsables de Salut van explicar que les dues línies estratègiques generals del Departament de Salut en aquests moments són reforçar l’atenció primària, que ha demostrat ser un servei clau durant la crisi de la COVID-19 (Pla d’enfortiment i transformació de l’atenció primària), i iniciar un treball centrat en benestar emocional de les persones a través de la contractació de professionals de la psicologia especialitzats en treball comunitari (Programa de benestar emocional i salut comunitària).

La consolidació d’un equip fixe de medicina familiar i pediatria i la priorització de l’atenció presencial, les dues línies de treball de salut pel Consultori El Bruc

Actualment el Consultori El Bruc està obert a l’atenció presencial la tarda de dilluns de 15 a 19h i els matins de dimarts a divendres de 9 a 13h amb un metge de família i una infermera. El total d’hores d’atenció presencial és de 20 hores de medicina familiar a la setmana, més l’atenció domiciliària que es realitza diàriament. Abans del 2017, l’horari era fraccionat en franges de dues hores de matí i dues hores a la tarda tarda amb un total de 20 hores d’atenció al consultori(veure quadre adjunt amb els horaris).

El servei de pediatria actual del consultori local és d’un sol dia a la setmana, dimarts tarda de 15 a 19 hores. La resta de dies al matí s’atén els infants des del Consultori local de Collbató. Així doncs, s’ha perdut l’atenció de pediatria del dijous al matí (s’ha passat de 8 hores a 4 hores setmanals).

Actualment, mentre es troba un professional substitut al recentment traspassat Dr. Casadevall, l’atenció pediàtrica la cobreixen diferents professionals de l’equip del CAP Esparreguera. En aquest aspecte,  es va recordar que falta recuperar un segon dia d’atenció pediàtrica, segons l’horari d’abans de la pandèmia.

El personal sanitari (metgesses i infermeres) també realitzen atenció telefònica i domiciliària de 13 a 15h, els mateixos dies, des del mateix municipi.

Els responsables sanitaris van explicar que l’objectiu pel Consultori El Bruc és consolidar un equip sanitari fixe i van recordar les dificultats que es troben per contractar professionals sanitaris que vulguin venir al Consultori El Bruc. El Dr. Pagán va explicar com, malgrat se’ls fan bones ofertes i s’intenta atendre, en la mesura del possible, les seves peticions, costa molt trobar professionals.

La principal causa d’aquesta dificultat és que en aquests moments hi ha més oferta de feina que professionals disponibles, fet que fa que aquests puguin escollir els llocs de treball de la seva preferència. També van comentar que una de les coses que valoren més els professionals és la conciliació familiar, fet pel qual valoren especialment la jornada de matins, així com poder incorporar-se en un equip amb projectes de futur.

Una segona prioritat per aquesta nova etapa és atendre el màxim número de pacients de manera presencial, sempre amb cita prèvia.

Després de la presentació, es van atendre les consultes i dubtes de la ciutadania. Entre elles, es va respondre la demanda de la moció de salut aprovada en ple municipal a on es demana el retorn als horaris de matí i tarda (veure quadre) anteriors al 2017. Les autoritats van respondre que aquest horari fraccionat de franges de dues hores de matí i tarda no és eficient i que s’ha eliminat com a fórmula organitzativa en els centres sanitaris.

També es va reclamar millor cobertura de transport per aquelles persones que no tenen mitjans ni disponibilitat per desplaçar-se als centres sanitaris de referència. També es van atendre consultes sobre problemàtiques individuals de ciutadans en relació a l’atenció rebuda al Consultori.

Una breu anàlisi de les dades d’atenció sanitària de la ciutadania del Bruc

Tal i com s’havia demanat en diverses ocasions a Salut, les autoritats sanitàries van facilitar les dades d’atenció a la població del Bruc a l’Ajuntament la passada primavera, un document que es va compartir amb tots els representants dels partits polítics del Consistori. En aquesta reunió, es va tornar a reclamar la publicació de les dades d’atenció a la població i, en resposta a aquesta demanda, s’adjunten les dades actualitzades a data d’avui que ens han facilitat.

En aquest article es pot consultar el document adjunt amb les dades actualitzades d’atenció sanitària al setembre de 2021. El Consultori El Bruc està adscrit a l’Àrea Bàsica de Salut Esparreguera que inclou els municipis d’Esparreguera, Collbató i El Bruc, amb una població total atesa de 27.802 persones. Cal destacar, que del total d’habitants del Bruc, estan inscrits al Consultori del Bruc 1.923 persones (aproximadament un 89% de la població censada), amb un increment de 111 persones des del 2017 al 2021. El 2021, l’Equip d’Atenció Bàsica d’Esparreguera ha atès el 79% de les persones del Bruc, estiguin o no adscrites al Consultori.

L’Ajuntament del Bruc proposa al Departament de Salut una nova ubicació del Consultori El Bruc

L’Ajuntament del Bruc ha iniciat converses amb el Departament de Salut per traslladar el Consultori El Bruc a l’Edifici de Les Monges (edifici annex a Can Casas adquirit el passat mes de juny del 2021). Amb aquesta nova ubicació es pretén tenir un equipament adequat que permeti donar un millor servei a la ciutadania. En breu, els tècnics del Departament de Salut iniciaran l’avaluació de l’edifici per poder determinar la viabilitat tècnica de l’espai com a Consultori mèdic.

Inici dels grups de treball del Pla de Salut Local

Aquest darrer trimestre s’estan engegant els grups de treball implicats en l’elaboració del Pla De Salut del Bruc 2022- 2026, com a estratègia de treball conjunta per millorar la salut dels ciutadans del Bruc, i portar a terme les intervencions prioritzades conjuntament.

Enllaç a més informació:

Pla d’enfortiment i transformació de l’atenció primària. Barcelona. Setembre 2021:
https://catsalut.gencat.cat/ca/coneix-catsalut/projectes-estrategics/pla-enfortiment-transformacio-atencio-primaria/

Incorporació dels primers 150 referents de benestar emocional en els equips d’atenció primària (noticies ICS octubre 2021):
http://ics.gencat.cat/ca/ICSfluencers/histories_icsfluencers/atencio_primaria/referent-benestar-emocional/

Visites diàries realitzades pels equips d’atenció primària en pacients amb COVID-19. Disponible a:
https://dadescovid.cat/ap_diari?tipus_territori=aga&id_html=sap_3_21&tipus=aga&codi=65

Informe de la Central de Resultats. Atenció Primària. Barcelona, 2019. Disponible a:
http://observatorisalut.gencat.cat/ca/central_de_resultats/

 

Darrera actualització: 10.11.2021 | 09:08