S’aprova el programa anual 2022 del Conveni per a les actuacions de prevenció d’incendis forestals en l’àmbit d’Entorns de Montserrat

Dimecres, 2 de de febrer de 2022 a les 00:00

El passat 17 de gener es va celebrar la comissió de seguiment del Conveni per a les actuacions de prevenció d’incendis forestals en l’àmbit d’Entorns de Montserrat signat entre els municipis de l’entorn de Montserrat, l’Associació de Propietaris Forestals dels Entorns de Montserrat i la Diputació de Barcelona. L’Ajuntament del Bruc és un del 13 municipis signants d’aquest conveni que concentra les actuacions de prevenció d’incendis en les finques de l’Associació de Propietaris Forestals dels Entorns de Montserrat dissenyades, executades i finançades per la Diputació de Barcelona des de 2002

En aquesta primera sessió virtual de l’any es va presentar el tancament del programa d’actuacions del 2021 que ha permès retirar de manera selectiva 343,12 tones de massa vegetal del nostre entorn. Les actuacions forestals de prevenció d’incendis del conveni estan vinculades amb la generació de biomassa: el 2021, la biomassa va representar el 94% de la massa vegetal extreta dels boscos. Aquesta biomassa s’utilitza per alimentar calderes de biomassa municipals i de privats, principalment del Bages. El 4% s’ha aprofitat per a fusta de serra i ha anat a serradores catalanes (Puig Reig i Pla de Santa Maria) per a la producció de palets.

Les onze actuacions finalment executades durant el 2021 han sigut en àrees de gestió prioritàries amb un total de 70,38 hectàrees i un total de 1.564 metres d’arranjaments de camins i ròssecs. Mentre que gran part de les actuacions han estat en treballs forestals (79.61% en aclarides de boscos), també s’ha actuat en l’arranjament de zones de pastures i s’han fet actuacions agrícoles de suport a la ramaderia. Les actuacions executades aquest 2021 han tingut un cost total de 143.000€. De les feines realitzades, s’ha generat 11.554,54 € de retorn, que es reinvertiran en les accions del conveni.

El terme municipal del Bruc es va beneficar d’una aclarida de bosc a la finca de Malniu de 12.87 hectàrees, amb un valor executat final de 20.206,58€.

Una previsió de 49 hectàrees d’actuacions en el terme municipal del Bruc per aquest 2022

En aquesta primera comissió de l’any 2022, a on va participar l’alcaldessa del Bruc, na Bàrbara Ortuño, també es va aprovar el programa anual d’actuacions del 2022 que és el document que recull les actuacions acordades per a la implementació i el manteniment de les Àrees de Gestió Prioritària (AGP) per a la prevenció d’incendis forestals per l’àmbit de l’Associació de Propietaris Entorns de Montserrat de l’any, indicant la seva prioritat, establint els costos i preus que regiran aquests treballs  i definint el pressupost i la seva possible forma de finançament. Amb un pressupost d’actuacions finançada pel conveni de 160.000€, l’objectiu és actuar en el màxim possible de les 227,34 hectàrees que l’equip tècnic ha identificat com a prioritàries i els 1.200 metres lineals de neteges de camins.

Aquest any s’han identificat onze actuacions prioritàries, dues de les quals es faran dintre del terme municipal del Bruc: un total 49 ha d’aclarides de millora de la massa forestal, distribuides entre les 40 ha de la finca de Can Solà i les 10 ha, de la finca de Can Farrés, amb una inversió prevista total de 58.800€. Aquestes actuacions tenen un impacte directe en la prevenció de grans incendis forestals en la zona sud de Montserrat Parc i en la zona est de la urbanització Mas Grau i el peudemont de Montserrat, al mateix temps que milloren la qualitat del bosc.

El Bruc és un municipi que té el 86.57% del territori de boscos i matollars, això, i el fet que hagi patit grans incendis forestals els darrers anys, el converteixen en una àrea prioritària de gestió dintre del conveni.

Què és l’Associació de Propietaris Forestals dels Entorns de Montserrat?

Aquesta associació és una entitat privada sense ànim de lucre que en l’actualitat  agrupa 65 socis/es que representen de 6.769ha privades dels municipis de Castellbell i el Vilar, Castellgalí, Collbató, El Bruc, Esparreguera, Marganell, Monistrol de Montserrat, Olesa de Montserrat, Rellinars, Sant Salvador de Guardiola, Sant Vicenç de Castellet i Vacarisses i Viladecavalls.

Els objectius principals de l’associació és el foment, protecció i conservació dels boscos de les comarques de Catalunya Central i l’elaboració i desenvolupament dels plans de recuperació i valorització de les finques forestals dels associats. Per aquest motiu, col·laboren amb entitats públiques i privades en la regeneració dels boscos en zones de risc d’incendi i amb els serveis d’extinció d’incendis dels diferents estaments públics i privats, facilitant informació, tramitant ajuts públics i qualsevol altre servei que creï riquesa forestal i mantingui l’assentament permanent de la població rural en el territori; així com creant projectes que ajudin a recuperar i valoritzar les finques forestals dels seus associats.

El municipi del Bruc té diverses persones propietàries associades que treballen conjuntament per a la millora de la qualitat dels boscos. Amb aquest conveni, a on també participen els ajuntaments, es vol garantir una bona gestió en àmbits prioritaris que redueixi el risc de grans incendis forestals i la protecció de la població del territori.

Darrera actualització: 02.02.2022 | 13:53

Imatges

Conveni prevenció DIBA