Reunió informativa oberta a les veïnes i veïns del Bruc sobre l’avantprojecte de la reforma de l’A-2 en el tram del Bruc

Dimarts, 19 d'abril de 2022 a les 00:00

El dijous dia 28 d’abril de 2022 a les 19h al Teatre Mateu Claramunt se celebrarà una reunió informativa oberta a la ciutadania sobre l’avantprojecte de l’adequació, reforma i conservació de l’autovia A-2 en el tram d’Igualada-Martorell i l'estudi d'impacte ambiental del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana de l’Estat Espanyol en el tram del Bruc

Aquest avantprojecte, que actualment es troba en període d’exposició pública, proposa la construcció de tres carrils en cada sentit de l’A-2 entre Martorell i Igualada amb l’objectiu d’equiparar l’autovia als serveis d’una via ràpida. En concret, en el tram de l’A-2 que transcorre dintre del municipi del Bruc, l’avantprojecte proposa la construcció d’una variant que va des de l’alçada de la sortida del monument del Timbaler del Bruc fins al Túnel del Bruc i que travessa la zona de Roques Blanques. Aquesta variant de 3.000 metres té tres viaductes, un túnel fals i inclou la construcció d’un tercer túnel del Bruc.

En el seu pas pel nucli, l’avantprojecte dibuixa l’eliminació d’un carril de servei en el tram de la zona industrial del Bruc i proposa que la nova variant de Collbató acabi un cop passada la urbanització del Bruc Residencial.

Aquest avanprojecte representa una gran obra d’infraestructura viària pública de 570 milions d’euros d’inversió que té un fort impacte paisatgístic i ambiental i que afecta directament habitatges i negocis del municipi. Amb aquesta proposta de reforma de l’A-2, s’incrementarien els problemes de connectivitat dels diferents espais urbans del municipi i, molt probablement, hi hauria un increment de la contaminació acústica i atmosfèrica de l’entorn, al mateix temps que no aporta una millora en els dèficits de transport públic actuals del municipi.

Des de l’Ajuntament del Bruc ens oposem a aquest avantprojecte perquè segueix promovent el model de mobilitat actual en un context d’emergència climàtica; un model de mobilitat qüestionat i d’obligada transformació segons el camí marcat pel Pacte Verd Europeu que promou la descarbonització de l’economia, en general, i la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle del transport fins a un 90% abans del 2050.

L’Ajuntament del Bruc està a favor de fer millores en la seguretat, els accessos i els serveis del tram, sempre que sigui respectant el traçat actual. Des del consistori, creiem que s’han de promoure inversions que encaixin amb les necessitats del tram actual del vial, que respectin el territori i les directrius europees i que optimitzin la inversió dels diners públics.

L’Ajuntament del Bruc està treballant els documents i ha encarregat la redacció de les al·legacions a un col·lectiu d’advocats especialitzat en temes de mediambient i urbanisme. Al mateix temps que convoca aquesta reunió informativa, que pretén ajudar a recollir i canalitzar aquelles al·legacions de les veïnes i veïns interessats.

Podeu consultar la documentació en exposició pública relacionada: https://www.mitma.gob.es/el-ministerio/buscador-participacion-publica/anuncio-de-la-demarcacion-de-carreteras-del-estado-en-cataluna-sobre-sometimiento-informacion-publica-del-anteproyecto-adecuacion-reforma-y-conservacion-de

Estudi d’impacte ambiental: https://cdn.mitma.gob.es/portal-web-drupal/participacion_publica/Clave_A0-B-25/doc_4_esia.pdf

 

Darrera actualització: 19.04.2022 | 14:45