Porta a porta de sensibilització sobre el risc d’incendis forestals a Montserrat Parc

Dimarts, 2 de novembre de 2021 a les 00:00

El dimecres dia 27 d’octubre, membres dels cossos de seguretat que intervenen en els incendis forestals i tècnics especialistes de la Fundació Pau Costa i de la Diputació de Barcelona van parlar amb els veïns i veïnes de Montserrat Parc per explicar-los les mesures de protecció davant del risc d’incendis

En el marc de la participació de l’Ajuntament del Bruc en el projecte europeu de protecció civil RECIPE (Reinforcing civil protection capabilities into multi-hazard risk assessment under climate change), el passat dimecres va tenir lloc la segona acció de sensibilització de risc d’incendis definida conjuntament amb l’Ajuntament.

En aquesta acció hi van participar gairebé vint membres dels cossos de seguretat que participen en un incendi forestal. En concret ens van visitar els Bombers de la Generalitat, Protecció Civil, Mossos d’Esquadra, tècnics de la Diputació de Barcelona i tècnics de la Fundació Pau Costa. Tot ells es van dividir en quatre grups per fer el porta a porta. En aquesta sessió es va cobrir gairebé tota la urbanització i calculen que els van atendre un 40% de les cases a on van trucar a la porta. En aquestes visites casa per casa, van explicar les mesures a aplicar i van repartir un tríptic informatiu.

Un cop finalitzada la sessió, es va realitzar una sessió d’avaluació a on tots els participants van destacar el bon nivell de coneixement de les mesures antiincendis dels veïns i veïnes de Montserrat Parc, especialment considerant que moltes persones encara tenien ben present l’evacuació per l’incendi d’Òdena del 2015. Tots van coincidir en la utilitat d’aquesta jornada.

El Bruc, prova pilot a Catalunya del projecte europeu de Protecció Civil RECIPE

Aquesta activitat s’engloba en la relació que el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i la Fundació Pau Costa (FPC) han establert amb l’Ajuntament del Bruc des de la passada primavera per convertir el nostre poble en la prova pilot a Catalunya del projecte Europeu RECIPE (Reinforcing civil protection capabilities into multi-hazard risk assessment under climate change), coordinat pel CTFC i que compte també amb la participació de la Direcció General de Protecció Civil de Catalunya i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. 

Dintre d’aquest projecte, s’han definit dues accions que es realitzaran en el nostre municipi. Per una banda, s’està treballant en una anàlisi integrada del risc d’incendis forestals del Bruc, amb l’objectiu d’establir sinèrgies i optimitzar i definir actuacions de mitigació del risc, tot reconeixent per exemple el paper cabdal dels conreus i les pastures en la protecció del municipi i la muntanya de Montserrat. Per altra banda, s’han organitzat accions de sensibilització per reforçar la cultura del foc i del risc, en la que s’inclou aquest porta a porta a Montserrat Parc.

15 doctorands europeus visiten El Bruc de mans del CTFC i FPC

Com a impulsors del projecte europeu Pyrolife (Training the next generation of integrated fire management experts), les dues entitats catalanes de referència en temes d’incendis forestals, van acompanyar 15 estudiants europeus (i de fora d'Europa) a fer una visita de camp al Bruc en el marc d’un curs sobre la dimensió social dels incendis. Els estudiants de doctorat, que estan realitzant les seves investigacions sobre incendis forestals, també van ser testimonis de l’activitat de sensibilització de la tarda del 27 d’octubre. També van participar-hi dues investigadores de l’Institut Superior d’Agronomia de Portugal, socis del projecte, interessada en conèixer la prova pilot que es porta a terme a El Bruc.

Darrera actualització: 02.11.2021 | 15:04