L’Escola El Bruc inicia el projecte d’eficiència energètica 50/50 amb els i les alumnes més grans de l’escola

Dijous, 16 de desembre de 2021 a les 00:00

Aquest curs escolar les i els alumnes de l’Escola El Bruc estan aprenent com es pot reduir el consum energètic de l’edifici de l’escola amb el suport de personal tècnic de la Diputació de Barcelona

El projecte d'estalvi energètic en escoles i instituts 50/50 de la Diputació de Barcelona, té com objectiu incentivar l'estalvi energètic a partir de l'aplicació de bones pràctiques en l'ús i la gestió de l'energia. La metodologia que es fa servir és el 50/50, que consisteix en introduir incentius econòmics a l'estalvi energètic aconseguit.

L'Ajuntament del Bruc (qui paga les factures de la llum i del gas) i l'escola signen un compromís on l’Ajuntament es compromet a retornar el 50% dels estalvis econòmics aconseguits a l’escola; mentre que l'escola es compromet a aplicar un conjunt de bones pràctiques i a liderar el projecte d’eficiència energètica de l’equipament.

A més a més de visualitzar els estalvis aconseguits, el 50/50 té altres beneficis:

  • El 50/50 forma als alumnes en temes d’energia i a adquirir intel·ligència energètica
  • El 50/50 corresponsabilitza als equips energètics en la bona gestió i cura de les instal·lacions escolars
  • Una correcta gestió de la temperatura i la il·luminació a l'escola permet millorar el medi ambient i adequar aquests paràmetres a les necessitats de cada activitat i de cada espai de l’escola.
  • La producció energètica està en general vinculada a la generació d'emissions de CO2. Si estalviem energia podem contribuir a reduir l'efecte hivernacle i l'impacte sobre el clima.

A l’Escola El Bruc, aquest projecte es vehicula a través de la comissió energètica a on participa la comunitat de grans (4t, 5è i 6è) que es reuneix els divendres a la tarda cada quinze dies.

Aquest primer trimestre,  la comissió ha gestionat les següents actuacions:

  • Quatre alumnes representants de la comissió van fer el recorregut energètic pel centre amb l’acompanyament d’en Jordi, responsable del programa de la Diputació. Junt amb en Jordi van reflexionar i explicar com podien aprofitar més eficaçment l’energia a la nostra escola. Van visitar la sala de calderes on el conserge els va fer cinc cèntims del funcionament d’aquesta, i vam mesurar els lumens (quantitat de llum) que hi ha a cada aula.
  • S’han dissenyat enganxines i cartells per visibilitzar i prevenir el consum energètic en els diferents punts de l’escola, després de recórrer els edificis indicant quins són aquests punts de consum que cal tenir en compte.

Tot aquest projecte s’emmarca dintre del Projecte de Transició Energètica del Bruc.

Si voleu saber-ne més, podeu consultar la web de la Diputació de Barcelona: https://www.diba.cat/web/mediambient/educacio-50/50

Darrera actualització: 16.12.2021 | 09:02