L'Ajuntament del Bruc implementa el servei de neteja verda als equipaments municipals

Dissabte, 8 d'agost de 2020 a les 00:00

Aquest mes d'agost el servei de neteja de l'Ajuntament del Bruc comença la transició a un servei de neteja dels equipaments municipals amb productes ecològics i amb criteris de sostenibilitat

La neteja dels equipaments públics és més important que mai. Els espais d'ús comunitari i públic del Bruc han estat netejats per l'equip de l'Ajuntament i són objecte de l'ús de productes de neteja diversos que moltes vegades contenen substàncies que poden afectar la salut de les persones sensibles i que tenen un impacte en el nostre entorn natural. A més a més, un ús intensiu de productes d'aquest tipus requereix d'envasos i transport, una despesa energètica i de material que incrementa la petjada ecològica d'un servei que és bàsic i essencial.

Per la salut del medi ambient i la salut de les persones

Els productes de neteja no només es queden als edificis, a través de la xarxa de desguàs arriben a rius, llacs i costes, la qual cosa pot significar una greu amenaça per a la vida salvatge. Molts detergents convencionals, a més, utilitzen fosfats, un compost que destrueix l’oxigen de llacs i llacunes.

Els productes de neteja, junt amb altres productes, ja són responsables de la meitat de les emissions dels compostos orgànics volàtils a l’atmosfera (estudi publicat en Science). El contacte diari amb les partícules volàtils d'aquests productes pot afectar a les persones sensibles als productes químics com infants o persones amb afectacions respiratòries, al·lèrgies i sensibilitat química.

Des de l'equip de neteja de l'Ajuntament aquests mesos s'ha treballat per canviar les pràctiques habituals de neteja a unes més sostenibles, que no només protegeixin la salut de les persones i el seu entorn natural, el més proper i més llunyà, si no que garanteixin la mateixa efectivitat i siguin més econòmiques.

Els productes ecològics escollits contenen ingredients 100% d'origen vegetal i natural, biodegradables, que no són perjudicials ni pel medi ambient ni per a les persones i s'ha calculat que suposen una reducció de l'ús de producte i reducció de la generació d'envasos en més d'un 80%, amb el transport associat.

Prioritzem els espais per als infants i per a les persones grans

L'Escola Bressol i l'Escola El Bruc són els primers edificis a on s'ha iniciat la implementació dels nous protocols de neteja verda, prioritzant la salut dels infants i de les persones que passen la seva jornada laboral com les mestres i el personal de neteja.

A continuació, s'implementarà en els edificis del Consultori de Salut del Bruc, Biblioteca i Casals i espais utilitzats per les persones grans.

S'ha realitzat la comparativa de costos dels productes, l'alta eficiència i concentració d'aquests productes fa que hi hagi un estalvi en la despesa de productes de neteja. 

Els servei de neteja de l'Ajuntament ja treballa en el reciclatge de les fraccions per la recollida selectiva i està al servei dels col·lectius usuaris dels espais públics per millorar la gestió de residus en les activitats habituals i celebracions.

Darrera actualització: 08.08.2020 | 20:54