L’Ajuntament del Bruc compra l’edifici de les Antigues Escoles Dominiques

Divendres, 22 d'octubre de 2021 a les 00:00

El dia 22 de juny, l’Ajuntament del Bruc va formalitzar la compra de l’edifici annex a Can Casas, conegut popularment com l’edifici de Les Monges, per convertir-lo en un nou equipament municipal

L’Ajuntament del Bruc va comprar l’edifici annex a l’Ajuntament o Edifici de les Monges per tal de consolidar la propietat de tot el conjunt i preservar el seu valor patrimonial com a Bé Cultural d’Interès Local. L’objectiu d’aquesta compra és allotjar-hi, en un futur, dependències i equipaments municipals. El creixement sostingut de la població i la manca d’espais de propietat pública per oferir els serveis adequats a aquesta nova escala fa necessari que s’adquireixin i habilitin espais i equipaments al poble per posar-los a disposició de la ciutadania.

L’adquisició d’aquest edifici va rebre un suport gairebé unànime durant el procés de participació ciutadana d’elaboració del POUM, fet que va fer que aquesta compra estigués prevista en aquest document que es va presentar al ple el darrer mes d’abril.

Aquest edifici del 1890 és d’estil contemporani-modernista i consta d’una planta baixa coberta originalment per terrat. Té dues façanes, una a la plaça del Pati de can Casas i l’altra al carrer Montserrat. Les façanes segueixen una composició simètrica amb trams de tres finestres.

L’edifici té diverses dependències i un pati interior, amb un total del 552 m2. La coberta, avui totalment esfondrada, se sustentava amb bigues de fusta i tirants metàl·lics, alguns d’ells encara existents. Els murs són de maçoneria arrebossada i maó a les pilastres i baranes. Destaquen les aplicacions de ceràmica vidriada de colors de la fàbrica Pujol i Baucis a les sobrellindes de les finestres i al fris.

Josep Casas i Sagristà, propietari de Can Casas va ser el promotor de la vinguda al Bruc l’any 1882, de les monges domíniques de l’Anunciata. Va cedir aquest edifici per instal·lar l’escola per a les nenes del municipi, d’aquí el nom popular de Les Monges.

Cost total de la compra 93.480,06€, més 1.314,02€ de despeses de notaria i registre. La compra s’ha finançat amb la subvenció del Pla General d’Inversions de la Diputació de Barcelona per aquesta legislatura.

Darrera actualització: 22.10.2021 | 10:32