La papallona del boix ha arribat a l'Anoia

Dimarts, 19 de maig de 2020 a les 00:00

És una papallona que prové de l'Àsia subtropical i es va detectar per primera vegada a Catalunya l’any 2014. Al Bruc s'ha detectat en dos jardins particulars, us recomanem que estigueu atents i aviseu si n'observeu a casa o en l'entorn natural.

Si caminant pel bosc et trobes boixos sense fulles i llargs filaments blancs, gairebé segur que es tracta dels efectes de la papallona del boix.

La papallona del boix és una espècie exòtica del sud-est asiàtic. Va arribar a Alemanya l’any 2007 i uns anys més tard, el 2014, es va detectar a Besalú. Des d’aleshores, s’ha anat estenen com una taca d’oli.

El principal problema rau en el fet que l’eruga s’alimenta del boix, arbust molt abundant als boscos catalans, parcs i jardins. Les erugues provoquen una defoliació completa i comprometent seriosament la planta. A més, l'absència del boix pot desencadenar processos d’erosió.

Les papallones es dispersen ràpidament per la qual cosa impedir la invasió de l’espècie és impossible. Només es pot actuar a petita escala, en els boixos particulars o d’espais verds urbans.

S'hi pot fer alguna cosa? 
    • Es pot col·laborar aportant informació sobre boixedes afectades a l’aplicació Alerta Forestal! del Centre de Recerca i Aplicacions Forestals.
    • La invasió de la papallona del boix ens demostra com som de fràgils davant les noves espècies exòtiques. Evitar el tràfic d’espècies i les mesures de control en origen són fonamentals.
    • En terreny forestal no es pot fer tractament per la papallona del boix donat q els productes aplicables no són permesos per ús forestal, només jardineria particular, no es permès ni jardineria comunitària (jardins públics).
    • En  jardineria particular es pot fer un tractament a càrrec d'un professional, des de enguany l'adquisició en botiga física cal el carnet d'aplicador de productes fitosanitaris. O també es pot fer una retirada manual.
Actualment existeix un Grup de Treball format per tècnics de diferents departaments de la Generalitat que té com a principal objectiu coordinar les accions relacionades amb la papallona del boix.

Darrera actualització: 19.05.2020 | 10:50