Consells de prevenció en cas de trobar-se amb les erugues de la processionària

Dimarts, 13 de febrer de 2024 a les 00:00

És una de les plagues més importants d’aquesta època de l’any als boscos de tot Catalunya. Els canvis climatològics que estan provocant una tendència a hiverns temperats i primaveres poc plujoses n’afavoreix el desenvolupament de la seva població. Les erugues formen les bosses a l’hivern, es mengen les fulles i afebleixen i disminueixen el creixement dels pins i alhora els fa vulnerables a altres tipus d’invasions.

Les erugues tenen uns pèls de color taronja que són urticants i poden produir reaccions al·lèrgiques si s’hi entra en contacte. Cal tenir molta cura si afecten els ulls (ja sigui, per exemple, perquè ens freguem els ulls amb les mans). Si es detecta aquesta simptomatologia és recomanable anar al metge de capçalera perquè valori quin és el millor tractament. Aquests pèls també poden ser alliberats sense que hi hagi hagut contacte perquè passen a l’aire i poden arribar a la pell de persones i animals.

S’ha de tenir atenció especial amb els gossos: s’hi poden acostar per curiositat i tocar-les amb el musell o xafar-les amb les potes i després llepar-se. Les conseqüències poden ser greus. Es pot sospitar que hi han tingut contacte si se senten més nerviosos del que és habitual, si bavegen més del compte o si es rasquen la cara i ulls amb les potes o contra el terra. També poden patir vòmits, presentar una coloració blavosa de llavis i llengua i tenir dificultats respiratòries. És recomanable rentar la part afectada amb aigua tèbia, sense fregar, i consultar immediatament a un servei veterinari, especialment si s’ha afectat la llengua o l’interior de la boca o se n’han menjat alguna.

Recordeu:

  • No toqueu les erugues ni les molesteu (en aquestes situacions alliberen els pèls urticants).
  • Sempre que sigui possible, eviteu els entorns que estan afectats d’erugues processionàries, en especial si hi aneu amb un gos o criatura.
  • Davant de qualsevol símptoma, consulteu els serveis mèdics o veterinaris.

 

Darrera actualització: 13.02.2024 | 11:58

Imatges