20 anys dels aiguats del 10 de juny del 2000 a Montserrat

Dimarts, 9 de juny de 2020 a les 22:00

La nit del 10 de juny del 2000 un fort episodi de pluja sobre la muntanya de Montserrat va canviar la fisonomia de moltes parts de la muntanya per sempre, les pluges d'una nit van deixar una marca en el paisatge que encara es pot observar avui en dia.

La crònica d'aquell dia que va començar a ploure a un quart de 3 de la matinada i no va parar fins les 7 del matí. L'efecte més devastador va ser quan en només tres quarts d'hora es van registrar 100 litres/m2 al Monestir de Montserrat. Al Bruc hi va haver un total acumulat de 210 litres per metre quadrat en quatre hores.

Al nucli del Bruc les pluges es van canalitzar pel Torrent del Migdia que es va convertir en un violent torrent sorollós que va arrossegar part de les deixalles de l'abocador d'escombraries i runa tancat de la seva capçalera, a l'alçada de l'escola.

Com es pot veure en el recull d'imatges que hem agrupat en aquesta notícia, les destrosses van afectar la Font de la Mare de Déu, l'accés a Can Serrat i la Urbanització del Bruc Residencial, per la vessant sud, així com moltes pistes d'aquesta zona. Per la banda nord del municipi, les destrosses també van ser importants i l'aigua es va emportar el pont del terme municipal del Bruc que uneix les Cases d'en Massachs amb el poble de Marganell.

Un dels efectes més recordats d'aquella jornada va ser el fort aiguat que va malmetre greument l'entorn del Monestir de Montserrat on van caure més de 100 litres per metre quadrat en només 45 minuts. L'emplaçament de l'abadia a tocar del torrent va fer que gran part de les instal·lacions quedessin negades per l'aigua i terra. I el trist record de la caiguda del pont de la Riera de Magarola a on van morir dos veïns d'Esparreguera. En aquest episodi, van perdre la vida 5 persones.

L'aiguat del juny del 2000 va ser un fort episodi de pluja durant la nit i matinada del 9 al 10 que es va estendre per les comarques de Barcelona i nord de Tarragona que va provocar inundacions, afectacions i greus destrosses. Els efectes més greus es van concentrar a les comarques de l'Anoia, el Bages, el Baixa Llobregat i el Baix Penedès. 

El procés de reconstrucció va incloure un estudi i anàlisi hidrogràfic del torrent que ha demostrat ser efectiu en les darreres pluges del mes de maig 2020.

Pluviometria 
    • 257 litres per metre quadrat a Collbató
    • 210 litres per metre quadrat al Bruc
    • 170 litres per metre quadrat al Monestir de Montserrat
    • 166 litres per metre quadrat a Esparreguera

Altres afectacions i danys materials 
    • Destrucció interior de les instal·lacions de l'estació inferior del Funicular de Sant Joan
    • Esfondrament d'una part de la carretera de Marganell a Can Maçana
    • Destrucció de la plaça del Portal del Monestir de Montserrat
    • Esfondrament del pont d'Esparreguera de la riera de Magarola

* Fotografies cedides per Miquel Rafa

Darrera actualització: 10.06.2020 | 12:53