Recursos Educatius Online

Recursos educatius online per continuar aprenent durant el confinament

Les escoles i els centres educatius tancats han generat la necessitat de crear recursos educatius accessibles online i d'explorar plataformes educatives que actualment ja utilitzen milers de nens i nenes.

Una mestra o un mestre és insubstituïble, però podem aprofitar i aprofundir en altres maneres d'aprendre i utilitzar altres canals d'aprenentatge per infants i adolescents, que involucrin més als pares i mares o que els facilitin l'autoaprenentatge. 

Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya
El departament està proporcionant als centres educatius els recursos i eines digitals necessàries que puguin donar continuïtat, en termes d’equitat i qualitat, al procés d’aprenentatge de l’alumnat. Per aquest motiu, ha presentat el Pla d’acció Centres educatius en línia amb tres línies d’acció:

    • L1: Impuls a l’aprenentatge en línia mitjançant l’ús d’entorns virtuals d’aprenentatge per part dels centres educatius (portal EIX).
    • L2: Reforç de la comunicació dels centres amb la comunitat educativa (portal NODES).
    • L3: Activació d’un pla intensiu de formació del professorat i acompanyament als centres (portal ODISSEA).

Tots els recursos i eines digitals que surtin d’aquestes línies d’acció es faran arribar a l’alumnat a través dels mestres i professorat dels seus centres. Aquesta iniciativa també està acompanyada de l’actualització de les plataformes xtec i edu365, proposant eines, recursos digitals i orientacions per a la realització no-presencial d’activitats.

Al portal edu365 ja s’hi pot trobar una edició especial amb activitats d’autoaprenentatge per a tots els nivells (infantil, primària, ESO i batxillerat).
http://www.edu365.cat/

TV3 i Catalunya Ràdio 
La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) recuperarà continguts per oferir-los als més joves, i Educació cedirà material a la televisió i la ràdio públiques. De moment la televisió utilitzarà materials ja elaborats, però l’oferta s’anirà ampliant els propers dies. 

Els materials educatius es podran veure principalment a través de programes del Super3 i es difondran en diferents espais de Catalunya Ràdio i iCat. 

Una novetat d'aquesta proposta és Avui Aprenem, un recull de peces divulgatives sobre diferents àmbits. Els continguts del programa han estat confeccionats seguint les pautes d’Educació i les orientacions adreçades a l’alumnat publicades a la Xarxa Telemàtica de Catalunya.
https://www.ccma.cat/tv3/super3/avui_aprenem/

Des de la CCMA detallen que el departament d’Educació proposarà a centres educatius, docents i famílies programes del Super3 que puguin contribuir a l’aprenentatge dels alumnes, com per exemple Una mà de contes, Dinàmiks, l’Info K o l’espai de cuina Manduka

Pel que fa a la ràdio, es farà ressò dels continguts pedagògics que el departament d’Educació ha posat a l’abast dels mitjans de la corporació i farà difusió de les eines telemàtiques adreçades a l’alumnat. Els continguts, que també es difondran a través de la web i les aplicacions de Catalunya Ràdio i iCat, es podrien emetre per l’antena d’iCat si la situació de confinament s’hagués d’allargar. Mentrestant, les xarxes dels espais Adolescents iCat i iCatKids oferiran també propostes a estudiants i famílies.

TVE
La Televisió Pública Espanyola ofereix el programa Aprendemos en casa amb continguts educatius destinats als alumnes d’entre 6 i 16 anys que estan confinats a casa. Aquest nou espai s’emetrà cada matí de dilluns a divendres mentre les escoles i instituts continuïn tancats, dividits per edats i assignatures.

Consulteu l'horari de les classes a: 
https://aprendoencasa.educacion.es/aprendemos-en-casa/
https://www.rtve.es/educlan/


Recursos educatius online gratuïts i de pagament
Hi ha una llarga llista de recursos per seguir aprenent i nodrit la curiositat dels infants i adolescents. Alguns són gratuïts i altres de pagament. Us donem unes pistes i us animem a seguir investigant.

Cavall Fort
Cavall Fort és una revista en català per a nens i nenes a partir de 9 anys. En el seu web, Cavall Fort ofereix als lectors reportatges, còmics, jocs, tallers, entrevistes, concursos, etc.

Unicoos
David Calle (Unicoos), és un professor que té un canal de youtube temàtic de matemàtiques, física, química, tecnologia amb 1.380.000 seguidors. 
https://www.youtube.com/channel/UC3RYy7GbMHDvPQGCdAh3H5g


Aprèn anglès online
Hi ha diversos recursos per aprendre anglès com a llengua estrangera online, un canal de Youtube per a nens i nenes del British Council per exemple:
https://www.youtube.com/channel/UCNHDt6E1ZpHY-YECxEWccUA

Un espai de referència d'opcions:
https://www.britishcouncil.es/ca/angles/aprendre-online/pagines-web

Recull de cursos i recursos gratuïts (article Diari Educació)
El Diari de l’Educació ens selecciona una llista de plataformes online on els infants i joves poden continuar aprenent des de casa. El Diari Educatiu és un espai de periodisme dedicat a l’educació, i un punt de trobada per a l’anàlisi, la reflexió i l’intercanvi de tota la comunitat educativa dels territoris de parla catalana.
https://diarieducacio.cat/cursos-i-recursos-gratuits-per-acompanyar-el-confinament/

 

Darrera actualització: 29.04.2020 | 17:12
Darrera actualització: 29.04.2020 | 17:12