ZOOM: Amplieu amb CTRL+ / Reduïu amb CTRL-
Idiomes:  esp  eng  fra
 

Informació pública: Detectat nou insecte Bernat Marbrejat (Halyomorpha halys) en zones urbanes

Dimecres 15/05/2019

Informació pública: Detectat nou insecte Bernat Marbrejat (Halyomorpha halys) en zones urbanes


Hem rebut, en data 25 de maig de 2019, un avís del departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i alimentació informant que a Catalunya s'ha trobat l' insecte anomenat Bernat marbrejat (Halyomorpha halys). Es va detectar per primera vegada l'any 2016 a Girona i ja es troba en 35 municipis de les demarcacions de Girona, Barcelona i Tarragona.


Es tracta d'un bernat o xinxa exòtic procedent de l'Àsia. El nom comú es refereix a la seva coloració dorsal generalment marronosa i marbrejada, amb una puntuació densa. Es distingeix d'altres bernats autòctons per disposar d'unes bandes blanques que té a les antenes.


S'alimenta de plantes dels parc i jardins i de cultius agrícoles, per tant creiem important que es controli en parcs i jardins per evitar que augmentin molt les poblacions i es desplacin cap els nostres cultius agrícoles.


El principal problema per a la ciutadania és que té la particularitat d'hivernar dins les construccions: cases, altres edificis,... i els vehicles. Tot i que no produeix picadura per a les persones ni els animals, ni els transmet malalties, resulta molt molest i comporta una certa alarma. Cal conèixer que si es detecten dins les cases no és recomanable aplicar insecticides per la poca eficàcia d'aquests tractaments. La millor opció per reduir-los és aspirant-los i submergir-los en aigua.


D'altra banda , informar-vos que s'està fent un seguiment de les poblacions d'aquest insecte, s' està estudiant el seu comportament i ha iniciat una campanya divulgativa. Un adjuntem l'enllaç on trobareu una fitxa i un tríptic d'aquest insecte:

http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/agricultura/dar_sanitat_vegetal_nou/dar_plagues_males_ herbes/dar_plagues/insectes/halyomorpha-halys/


Si algun ciutadà s'assabenta de la presència d'aquest insecte i per estar segurs que es tracta d'aquest bernat exòtic, cal que faci una foto del dors i/o una del ventre i les publiqui a l'espai web:
https://natusfera.gbif.es/projects/hh-wanted que està obert per rebre les notificacions ciutadanes.


La vostra col·laboració és important, ja que les comunicacions per part de la ciutadania ajuden a conèixer de forma precisa la seva distribució i propagació al nostre territori i conseqüentment poder actuar en la seva prevenció.

Ajuntament del Bruc
CIF P0802500I - Horari d'oficines: Matins de dilluns a divendres de 09h a 14h. Tardes de dimecres de 16h a 19h (del 15 de juliol al 31 d'agost tancat)
Bruc del Mig, 55. 08294 El Bruc T. 93 771 00 06
Diputació de Barcelona