ZOOM: Amplieu amb CTRL+ / Reduïu amb CTRL-
Idiomes:  esp  eng  fra
 

Els CAP Abrera i Esparreguera impulsen un projecte per ensenyar reanimació cardiopulmonar a infants de 5 anys

Dimecres 27/06/2018

El RCParvulari és un programa per incrementar les taxes de supervivència a llarg termini en pacients amb aturada cardiorespiratòria.

Un equip de professionals sanitaris especialitzats dels Centres d'Atenció Primària (CAP) Abrera i Esparreguera, amb la col·laboració d'altres centres de la comarca,  han format a nens i nenes de 5 anys en reanimació cardiopulmonar (RCP).

Es tracta d'un projecte de recerca en el que hi participaran 44 escoles i 1700 alumnes de: El Bruc, Collbató, Esparreguera, Martorell, Gelida, Masquefa, Sant Esteve Sesrovires, Olesa de Montserrat, Abrera, Pallejà, Sant Andreu de la Barca i Sant Llorenç d´Hortons, Castellví de Rosanes i La Beguda.

La novetat d'aquesta intervenció rau principalment en els materials emprats, que són dissenyats i elaborats pel Grup RCParvulari, amb l'assessorament de professors d'educació infantil, pediatres, metges, infermeres, instructors de Suport Vital Bàsic (SVB) i Desfibril·lador Extern Automàtic (DEA). 

RCP a infants

Un altre element diferenciador que introdueix aquest projecte és avaluar passats entre 3 i 6 mesos, si els alumnes integren i retenen la informació teòrica en RCP. Els primers resultats obtinguts en el treball de camp confirmen la hipòtesi que els alumnes d'educació infantil de 5-6 anys es mostren molt ben predisposats a rebre formació sobre RCP, aprenen i adquireixen els coneixements i alhora actuen com efecte multiplicador entre els seus familiars i amics.

Aquesta és una iniciativa de gran impacte, ja que a Catalunya 5 persones pateixen cada dia un mort sobtada o aturada cardíaca i més d'un 50% es donen en un entorn familiar. Es tracta de morts que es podrien evitar si la població estigués formada en reanimació cardiopulmonar

Personal de medicina, infermeria, pediatria del CAP i professionals d'instrucció en Suport Vital Bàsic entre d'altres es desplacen a les escoles de primària per impartir la formació en horari escolar, introduint de forma amena els coneixements teòrics i pràctics per realitzar la primera anella de la cadena de supervivència.

Seguidament comença la part pràctica amb la projecció del vídeo d'una cançó i amb una activitat de 'role play'.

Aquesta iniciativa és també una estratègia per incrementar taxes de supervivència a llarg termini en pacients amb aturada cardiorespiratòria en el medi extra hospitalari, malgrat que aquest objectiu es podrà avaluar en uns 10-15 anys. Fins ara  ja s'han donat casos a la comarca que davant d'una emergència real, infants de 5 anys han salvat la vida d'un nadó i un adult.

Ajuntament del Bruc
CIF P0802500I - Horari d'oficines: Matins de dilluns a divendres de 09h a 14h. Tardes de dimecres de 16h a 19h (del 15 de juliol al 31 d'agost tancat)
Bruc del Mig, 55. 08294 El Bruc T. 93 771 00 06
Diputació de Barcelona